Τρία χρόνια μετά το σεμινάριο «Νίσυρος: Νέα Ξεκινήματα», η Έδρα Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, του Καθηγητή Dr. Philip Ursprung, επέστρεψε στην Ελλάδα, αναζητώντας ξανά τις συνδέσεις ανάμεσα στις ιαματικές πηγές, τα ηφαιστειακά τοπία και τις πολιτιστικές αφηγήσεις και ιδανικός προορισμός δε θα μπορούσε να είναι άλλος πέρα από τον Δήμο Τροιζηνίας Μεθάνων και συγκεκριμένα τα Μέθανα.
Τα Μέθανα γνωστά για τα ιαματικά τους λουτρά συμβόλιζαν την αισιοδοξία και την ευημερία στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπό την καθοδήγηση της αρχιτέκτονος και ερευνήτριας Δρ. Λυδία Ξυνογαλά και ιδρύτριας του συλλόγου «Φίλοι των 750 Μεταλλικών Πηγών της Ελλάδας», μία ομάδα πενήντα φοιτητών αρχιτεκτονικής του ΕΤΗ Zurich, αλλά και καλεσμένων, εξερεύνησε την αρχιτεκτονική των ιαματικών λουτρών και το ηφαιστειακό τοπίο των Μεθάνων. Δύο καταξιωμένες καλλιτέχνιδες, η Isabel Nolan και η Lara Almacegui, συνόδευσαν την ομάδα. Ο φωτογράφος Tobias Wootton κατέγραψε τις επισκέψεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του σεμιναρίου. Οι διδάσκοντες Tim Klauser και Dr. Paola de Martin συνόδευσαν επίσης τους φοιτητές.
Η ομάδα εξερεύνησε περαιτέρω την ιστορία των Μεθάνων μέσω επισκέψεων στα Παλαιόκαστρο, Καμένη Χώρα και τα λουτρά του Παυσανία. Με την καθοδήγηση του Ηλία Ρίζου, οι συμμετέχοντες περπάτησαν στα αποκατεστημένα μονοπάτια των Μεθάνων. Το ταξίδι αντλεί έμπνευση από τη λογοτεχνία και την πολιτική σκέψη, προσφέροντας μία διεπιστημονική εξερεύνηση της πολυεπίπεδης ιστορίας της Ελλάδας, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική, τη γεωλογία και τον πολιτιστικό διάλογο.
Το τελευταίο βράδυ, οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι καλεσμένοι καλλιτέχνες συμμετείχαν σε μία ζωντανή συζήτηση με τον Δήμαρχο Τροιζηνίας Μεθάνων κ. Τάσο Μούγιο, τον Αντιδήμαρχο Μεθάνων κ. Βασίλη Παντελή, τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Τζινιέρη και τον πρόεδρο Λουτρόπολης κ. Δημήτρη Λάμπρου σχετικά με το παρόν και το μέλλον των Μεθάνων.
Last modified: 22 Νοεμβρίου, 2024