Πληροφορίες για το Δήμο

 

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων είναι Δήμος της Νομαρχίας Πειραιώς & Νήσων, στην περιφέρεια Αττικής και δημιουργήθηκε το 2010 με εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Τροιζηνίας και Μεθάνων.

 

Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Πειραιώς & Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και εκκλησιαστικά εντάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

 

Αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Τροιζηνίας και Μεθάνων και αριθμεί 10 κοινότητες.

 

Α. Στη νοτιοανατολική και κεντρική Τροιζηνία υπάρχουν οι κοινότητες:


α) Η Κοινότητα του Γαλατά που περιλαμβάνει τον οικισμό του Γαλατά, καθώς και τους οικισμούς : Αγία Σωτήρα, Βλαχαίϊκα και Σαρωνίδα.

 

β) Η Κοινότητα της Τροιζήνας που περιλαμβάνει τον οικισμό της Τροιζήνας [παλαιά ονομασία: Δαμαλάς], καθώς και τον οικισμό : Άγιος Γεώργιος.

 

γ) Η Κοινότητα της Τακτικούπολης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Τακτικούπολης [παλαιά ονομασία: Δάρα], καθώς και τους οικισμούς : Μεταμόρφωση, Άγιος Κωνσταντίνος, Ακτή Αγάπης, Βίδι και Ψήφτα.

 

Β. Στη βορειοδυτική Τροιζηνία υπάρχουν οι κοινότητες:

 

α) Η Κοινότητα της Δρυόπης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Δρυόπης, καθώς και τους οικισμούς : Καλλονή, Σκαπέτι, Μύλος, Νερατζιά, Νησίδα και Χώρα.

 

β) Η Κοινότητα του Άνω Φαναρίου που περιλαμβάνει τον οικισμό του Άνω Φαναρίου, καθώς και τον οικισμό : Αγία Ελένη.


γ) Η Κοινότητα του Καρατζά που περιλαμβάνει τον οικισμό του Καρατζά, καθώς και τον οικισμό : Ζερβαίϊκα.

 

Γ. Στη χερσόνησο των Μεθάνων υπάρχουν οι κοινότητες:

 

α) Η Κοινότητα Λουτρόπολης Μεθάνων που περιλαμβάνει τον οικισμό της Λουτρόπολης των Μεθάνων, καθώς και τους οικισμούς : Δριτσάϊκα και Βρωμολίμνη.

 

β) Η Κοινότητα του Μεγαλοχωρίου που περιλαμβάνει τον οικισμό του Μεγαλοχωρίου, καθώς και τους οικισμούς : Βαθύ, Μεγάλο Ποτάμι και Καμένη Χώρα.

 

γ) Η Κοινότητα της Κουνουπίτσας που περιλαμβάνει τον οικισμό της Κουνουπίτσας των Μεθάνων, καθώς και τους οικισμούς: Άγιο Γεώργιο, Άγιο Νικόλαο, Μακρύλογγο και Παλαιά Λουτρά.

 

δ) Η Κοινότητα της Κυψέλης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Κυψέλης, καθώς και τον οικισμό : Άγιοι Θεόδωροι.

 

Ο Δήμος βρίσκεται στο Γεωγραφικό Διαμέρισμα της Πελοποννήσου και έχει έκταση 240,86 τ.χλμ. Έχει πληθυσμό 7.811 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και είναι ο 256ος μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας με έδρα το Γαλατά Τροιζηνίας.

 

Ο Δήμος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αργολικής χερσονήσου, στην ανατολική Πελοπόννησο και συνορεύει δυτικά και νότια με το νομό Αργολίδας, πιο συγκεκριμένα με τους Δήμους Επιδαύρου (βορειοδυτικά), Κρανιδίου (δυτικά) και Ερμιόνης (νότια-νοτιοδυτικά).

 

Βρέχεται δυτικά και βόρεια από τον Κόλπο της Επιδαύρου, ανατολικά και νότια από τον Σαρωνικό Κόλπο, ενώ χωρίζεται, ανατολικά, από το γειτονικό νησί του Πόρου με μία πολύ στενή λωρίδα θάλασσας.

 

Το έδαφος του Δήμου ως επί το επί το πλείστον είναι ανώμαλο μορφολογικά και καλύπτεται στο μεγαλύτερο τμήμα του από τους ορεινούς όγκους Ορθολίθι (1.105 μ.) και Αδέρες (721 μ.), οι οποίες οριοθετούν παράλληλα και τα βορειοδυτικά και δυτικά χερσαία σύνορα του Δήμου.

 

Η πιο ομαλή και εύφορη περιοχή του Δήμου είναι η πεδιάδα της Τροιζήνας που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του Δήμου και οριοθετείται περιμετρικά από τους οικισμούς Γαλατά στα νότια-ανατολικά, Βύδι και Άγιος Γεώργιος στα ανατολικά, Άγιος Κωνσταντίνος στα βόρειο-ανατολικά, Τροιζήνα στα δυτικά και της Ψήφτας στα βορειο-δυτικά.

 

Στο βόρειο τμήμα του Δήμου βρίσκεται η ηφαιστειογενής χερσόνησος των Μεθάνων, η οποία διαθέτει 30 ηφαιστειακούς δόμους και συνδέεται με το υπόλοιπο ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου με μια στενή λωρίδα γης, μοιάζοντας με νησί κοντά στις ακτές του Αργολικού κόλπου.

 

Είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά και προσφέρεται για εξορμήσεις, τόσο για αρχαιολάτρες, όσο και για ανήσυχους φυσιολάτρες. Καθαρές ακτές και παραλίες, προστατευόμενος υδροβιότοπος, ηφαίστειο, ιαματικές πηγές, αξιοθέατα και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν το τοπίο της περιοχής.

 

Διοικείται από 21μελές Δημοτικό Συμβούλιο και η σημερινή Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σπύρο Πολλάλη αναδείχθηκε για πρώτη φορά από τις Δημοτικές Εκλογές του 2019.